MEOE kiállítások 2012

március
24 szombat CAC Cegléd

április 
1 vasárnap CAC Sárvár
7 szombat CACIB Miskolc
8 vasárnap CACIB Miskolc
15 vasárnap CAC Kalocsa
22 vasárnap CAC Gyula
29 vasárnap CAC (Őrző-Védő) Jászberény

május
6 vasárnap CAC Karcag
13 vasárnap CAC Salgótarján
26 szombat CACIB Komárom
27 vasárnap CACIB Komárom
28 hétfő CAC Komárom

június
3 vasárnap CAC Nyíregyháza
10 vasárnap CAC Makó
23 szombat CACIB Pécs
24 vasárnap CACIB Pécs
30 szombat CAC Nagylengyel

július
14 szombat CACIB Szombathely    
15 vasárnap CACIB Szombathely
22 vasárnap CAC (Vadászkutya) Kaposvár
28 szombat Magyar Fajta CAC Debrecen
28 szombat CAC (Éjszakai) Debrecen

augusztus
12 vasárnap CAC Esztergom
25 szombat CACIB Debrecen
26 vasárnap CACIB Debrecen

szeptember
8 szombat CACIB Székesfehérvár
9 vasárnap CACIB Székesfehérvár
16 vasárnap CAC Pápa
22 szombat CAC Szolnok
30 vasárnap CAC Dunaújváros

október
14 vasárnap CAC Szentes
20 szombat CACIB Komárom
21 vasárnap CACIB (Derby) Komárom


Szibériai Husky blog

Blog a Szibériai huskyért - Az oldalon a Szibériai huskyval kapcsolatos írások, fotók, videók és egyéb hasznos tartalmak találhatóak.

FaceBook

Látogatók

blog counter

Az ásásról...

2011.02.24. 10:01 :: huskyblog

Bizony nem akármilyen téma következik most. Újfent visszatérő probléma a huskytulajdonosoknál, hogy kutyájuk kikaparja, felássa a virágoskertet, ezzel elég sok bosszúságot dörgölve a gazdi orra alá. De mégis miért van ez? Mit tehetünk? Kérdések és válaszok a teljes bejegyzésben...


 

Mit tehetünk, ha kutyánk egyik kedvenc időtöltése az ásás? Hogyan szoktathatjuk le? Egyáltalán le kell? A válasz kétrétű, igen is meg nem is. Az ásásról teljes egészében valószínűleg nem fogjuk tudni leszoktatni, esetleg csak akkor, ha éppen panellakásban vagy betonos udvarban tartjuk a kutyát, de ez már önmagában egy rossz alternatíva.
De miért is gondolja úgy egy husky, hogy neki épp a frissen elültetett virágok kárára kell eme szenvedélyének hódolni? Az ásásnak bizony több "oka" is felmerül. Alapvetően az ösztönökről szól a történet, hiszen ezek diktálják a kutyának, hogy hűvös gödröt ásson és belefeküdjön. Az ásások leggyakoribb oka bizony ez. Az én kutyám körülbelül fél évente váltogatja fekhelyét. Ha egy gödör unalmassá válik akkor elkezd ásni egy másikat. A lyuk kezdetben még kicsi és szűk de az idők során szép terebélyes mélyedéssel találom szembe magam amelybe ha belefekszik, az egész kutyát ellepi. Egy jó gödör pedig többfunkciós: nyáron hűt, télen fűt. Többet tud mint egy kutyaól, ezért is tartják előnyben ezt a huskyk az épített lakhelyekkel szemben.
Persze ásni nem csak ezért lehet. Bizonyos földalatti hangok, illetve szagok érzékelése esetén is elindul egy ilyen munkafolyamat. Ez nem eredményez olyan széles gödröt, viszont annál mélyebbet és bizony gyakran sikerrel is jár a kutya, legtöbbször egy vakond az áldozat.
A gödrök persze nem csak ezért jók. Élelmiszert is tárolhat benne kutyánk. Általában csontot, de gyakran előfordul a különböző pékáruk tartósítása is. Ha egy jót akarunk derülni mindenképpen kövessük nyomon az ásás és a temetés folyamatát. Szakszerű, precíz munkát igényel mind az élelmiszer elhelyezése, és maga a temetés folyamata is, amit tereprendezés követ.

Persze nem kell ebbe beletörődnünk. Különféle módszerek léteznek a veteményes védelmére. Legjobb ha megfelelően elkerítjük kutyánk mancsai elől, de akár neki is elkeríthetünk egy ásásra szánt részt. Készíthetünk neki egy homokkal teli ládát is vagy egyszerűen csak egy gödröt amelyet hűs homokkal töltünk meg és arra ösztönözzük, hogy ott ásson. A homokban elrejthetünk különböző jutalomfalatokat is. A homok nem csak ezért jó megoldás,  a bunda későbbi tisztítása is lényegesen könnyebb mint egy sáros-agyagos földdel szemben.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: blog szibériai husky

A bejegyzés trackback címe:

https://sziberiaihusky.blog.hu/api/trackback/id/tr662684850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - A BOSSZÚ 2011.03.25. 08:22:49

Tavaly a telkünkön tanyát ütött néhány vakond (Talpa europaea), pompás földpiramisokkal kápráztatva el a közömbös és független szakértőket: rigókat, galambokat, néhány arra tévedő kóbor macskát, s ezek persze nem voltak tudatában, hogy a bársonyos bund...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása