MEOE kiállítások 2012

március
24 szombat CAC Cegléd

április 
1 vasárnap CAC Sárvár
7 szombat CACIB Miskolc
8 vasárnap CACIB Miskolc
15 vasárnap CAC Kalocsa
22 vasárnap CAC Gyula
29 vasárnap CAC (Őrző-Védő) Jászberény

május
6 vasárnap CAC Karcag
13 vasárnap CAC Salgótarján
26 szombat CACIB Komárom
27 vasárnap CACIB Komárom
28 hétfő CAC Komárom

június
3 vasárnap CAC Nyíregyháza
10 vasárnap CAC Makó
23 szombat CACIB Pécs
24 vasárnap CACIB Pécs
30 szombat CAC Nagylengyel

július
14 szombat CACIB Szombathely    
15 vasárnap CACIB Szombathely
22 vasárnap CAC (Vadászkutya) Kaposvár
28 szombat Magyar Fajta CAC Debrecen
28 szombat CAC (Éjszakai) Debrecen

augusztus
12 vasárnap CAC Esztergom
25 szombat CACIB Debrecen
26 vasárnap CACIB Debrecen

szeptember
8 szombat CACIB Székesfehérvár
9 vasárnap CACIB Székesfehérvár
16 vasárnap CAC Pápa
22 szombat CAC Szolnok
30 vasárnap CAC Dunaújváros

október
14 vasárnap CAC Szentes
20 szombat CACIB Komárom
21 vasárnap CACIB (Derby) Komárom


Szibériai Husky blog

Blog a Szibériai huskyért - Az oldalon a Szibériai huskyval kapcsolatos írások, fotók, videók és egyéb hasznos tartalmak találhatóak.

FaceBook

Látogatók

blog counter

Újra itt a kullancs-szezon

2011.05.18. 14:46 :: huskyblog

Néhány hete ismét elérkezett az az időszak mikor is kutyánk szőrzetében egy-egy séta után kullancsok jelenhetnek meg. Persze nem csak kutyánkra, hanem magunkra is figyelni kell ilyenkor, de a Szibériai husky szőrzete különösen jó rejtekhely egy kullancs számára. Ha az állat már befúrta magát a sűrű bundába, nem fogjuk megtalálni csak akkor mikor már kellően nagyra szívta magát ahhoz, hogy észrevegyük.

Nem azzal van a probléma, hogy a kullancs vért szív és ezáltal él, sokkal inkább azzal, hogy különböző betegségeket terjeszt. Ahogy az emberekre úgy a kutyákra is veszélyes lehet a Lyme-kór amely több szervrendszert is megtámadhat és tünetei (étvágytalanság, gyengeség, krónikus ízületgyulladás, nyirokcsomó megnagyobbodások, szőrhullás) csak hetekkel, hónapokkal később jelentkezhetnek a kullancs behatolását követően. Ha a betegséget időben diagnosztizálják akkor antibiotikum kúrával gyógyítható. Fontos megemlíteni még a kutya babesiosist amely 1 hónapon belül jelentkezhet a kutyánál. Tünetei hasonlóak a Lyme-kóréhoz, továbbá magas lázzal is jár és a kutya lesoványodásával. A babesia a vörös vérsejteket támadja, vérelégtelenséget okozva ezzel. További tünete még a kutya véres-barnás vizelete, ha ekkor azonnal állatorvoshoz fordulunk a betegség még gyógyítható. Az ehrlichiosis, azaz vérzéses kullancsláz ugyancsak a vörös vérsejteket támadja, tünetei alapján számolhatunk azzal is, hogy kutyánk mindkettőt elkapja. Tünetei közt fontos megemlíteni az íny és orrvérzést.

Megelőzés: Több féle megelőzési mód is létezik a kullancsok távol tartására, mindezek előtt fontos megemlíteni, hogy a kullancsok nem csak az erdőn-mezőn támadhatnak, hanem akár egy városi park füves területén vagy saját udvarunkban. Ugyanis a kullancs nem csak fentről támad. Az aljnövényzetbe bújva alulról is felmászhat kutyánk lábán.
A megelőzésben különböző készítmények lehetnek segítségünkre: Az ExSpot nevű cseppentős bolha és kullancs irtó 1 hónapos védelmet biztosít, akár csak a Frontline készítményei. Léteznek különböző kullancs és bolhanyakörvek is, ezek közt találhatunk 3, de 7 hónapos védelmet nyújtót is. Személyes tapasztalataim alapján nem mindig a drágább nyakörv a jobb. Sem a csepp sem pedig a nyakörv nem jelent teljes körű 100%-os védelmet, akár mit is ír rá a gyártó. A kullancsoknak ma már annyi fajta "mutációja" is elterjedt amelyek már immunisak lehetnek ezen készítményekre.
A LYMEVAX és a MERILYM oltások bizonyos időközönkénti ismétlésével már nyugodtabbak lehetünk, áruk ugyan lényegesen drágább, de az emlékeztető oltásokkal eredményesebb lehet. Persze az ördög nem alszik...

A kullancs eltávolítása: Ha már felfedeztük kutyánkon a kullancsot, méretétől függetlenül el kell távolítsuk. Ehhez kérhetjük állatorvos segítségét, de mi magunk is tehetünk érte.
Célszerű csipeszt alkalmazni amellyel a kullancs feje alá nyúlva csavaró mozdulattal távolíthatjuk el az állatot. Az eltávolított kullancsot, NE dobjuk a fűbe, lehetőleg minél előbb tapossuk össze hiszen később újra felkapaszkodhat kutyánkra. Ha a kiszedés közben a kullancs feje beszakad (ami valójában az állkapcsa) akkor sem kell megijedni hiszen néhány nap múlva kilökődik. A husky esetében különösen nehéz a kullancs eltávolítása, ha a dúsabb szőrzetbe fúrja be magát, hiszen akarva akaratlanul némi szőrt is sikerülhet kirántanunk a kullanccsal együtt amely fájdalmat okozhat a kutyának.

Szólj hozzá!

Címkék: blog szibériai husky

A bejegyzés trackback címe:

https://sziberiaihusky.blog.hu/api/trackback/id/tr492913917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása