MEOE kiállítások 2012

március
24 szombat CAC Cegléd

április 
1 vasárnap CAC Sárvár
7 szombat CACIB Miskolc
8 vasárnap CACIB Miskolc
15 vasárnap CAC Kalocsa
22 vasárnap CAC Gyula
29 vasárnap CAC (Őrző-Védő) Jászberény

május
6 vasárnap CAC Karcag
13 vasárnap CAC Salgótarján
26 szombat CACIB Komárom
27 vasárnap CACIB Komárom
28 hétfő CAC Komárom

június
3 vasárnap CAC Nyíregyháza
10 vasárnap CAC Makó
23 szombat CACIB Pécs
24 vasárnap CACIB Pécs
30 szombat CAC Nagylengyel

július
14 szombat CACIB Szombathely    
15 vasárnap CACIB Szombathely
22 vasárnap CAC (Vadászkutya) Kaposvár
28 szombat Magyar Fajta CAC Debrecen
28 szombat CAC (Éjszakai) Debrecen

augusztus
12 vasárnap CAC Esztergom
25 szombat CACIB Debrecen
26 vasárnap CACIB Debrecen

szeptember
8 szombat CACIB Székesfehérvár
9 vasárnap CACIB Székesfehérvár
16 vasárnap CAC Pápa
22 szombat CAC Szolnok
30 vasárnap CAC Dunaújváros

október
14 vasárnap CAC Szentes
20 szombat CACIB Komárom
21 vasárnap CACIB (Derby) Komárom


Szibériai Husky blog

Blog a Szibériai huskyért - Az oldalon a Szibériai huskyval kapcsolatos írások, fotók, videók és egyéb hasznos tartalmak találhatóak.

FaceBook

Látogatók

blog counter

A "szérum-futam" - Balto története

2011.03.07. 15:47 :: huskyblog

1925-öt írunk, Nome városa az aranyláz idején került fel Alaszka térképére, lakossága közel 20000 fő volt ekkor. Mindezek ellenére rendkívül el volt szigetelve, a legközelebbi város a több mint 600 mérföldre fekvő Nenana, ahol Nome-al ellentétben vasúti sínek is futottak.
1925 Januárjában Nome-ban diftéria járvány tört ki, a városban az ellenanyag csak korlátozott számban állt rendelkezésre, így segítséget kellett kérni. A szérumot Nenana-ig vonattal szállították Anchorage-ból, ám innen a közel -30 fokos hidegben nem maradt más megoldás mint kutyaszánnal megtenni a 674 mérföldes távot az Iditarod úton. Normális körülmények közt az út 25 napig tart ám ezúttal nem volt ennyi idő. A járvány terjed, három gyermeket is áldozatául szedett, nem volt idő a sétára. A szérum Január 27.-én indult útnak, több állomáson keresztül kutyák és hajtók váltották egymást.

Január 31.-én, Henry Ivanoff kutyái egy rénszarvassal találták szembe magukat, Leonhard Seppala vette át a "stafétát". A vihar fokozódott és az idő is vészesen fogyott, így Seppala úgy döntött, hogy a rövidebb ám veszélyesebb utat választja és átkel a befagyott Norton Sound-on. A szél erősödött és tengervíz került a jégre, minden egyes perccel nagyobb kockázatot vállalt. Togo a vezérkutya, sikeresen partra vezette a rakományt.

Február 1. Gunnar Kaasen vette át a szérumot és indult el Nome felé. Balto-t, az akkor még tapasztalatlan kutyát választotta vezetőkutyának. A vihar erősödött, mikor Kaasen a váltóhoz ért, a váltóját alva találta. Úgy döntött folytatja az utat. 2.-án hajnalban megérkeztek Nome városába, a város megmenekült a csapatot pedig hősként tisztelték Amerika szerte. A 25 napos utat, 7 nap alatt teljesítették.

 

A hősöket azonban hamar elfeledték, egy Cleveland-i vállalkozónak, George Kimble-nek köszönhetően sikerült Baltot és 6 társát kimenteni egy Los Angelesi múzeumból ahol rosszul bántak velük. 1927 március 19-én a kutyák a Cleveland-i állatkertbe kerültek.  Balto 1933 március 14-én halt meg 11 éves korában. Testét a Cleveland-i Természettudományi Múzeumban állították ki, szobra pedig ma is áll a New York-i Central Parkban: "kitartás. hűség, értelem" aláírással.

További képek és Balto szobra a teljes bejegyzésben...


2 komment

Címkék: blog képek szánhúzás szibériai husky

A bejegyzés trackback címe:

https://sziberiaihusky.blog.hu/api/trackback/id/tr892718721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinnyés · http://dinnyeske-dreams.hu 2011.03.18. 19:42:27

Az én husky kutyusomat is Baltonak nevezetem el! (:
Én már kislányként elhatároztam, hogy egyszer majd nekem is lesz egy szibériai huskym, és ha sikerül akkor Báltonak fogom majd hívni!
Röpke 12 év várakozás után tavaly június 12-én vált valóra az álmom! Azóta elválaszthatatlan társak lettünk. ^^

huskyblog · http://sziberiaihusky.blog.hu/ 2011.03.18. 20:59:49

@Dinnyés: Balto egy gyönyörű kutya volt, az eredeti fényképekről ez jobban visszaüt, mint a preparált testről a múzeumban. A történet pedig egész meseszerű, de itt is bebizonyosodik, hogy a legjobb forgatókönyveket az élet írja.
Te 12 évet vártál, nekem 12 éve van husky-m. Jó választás volt :)
süti beállítások módosítása